Historia

Historien om Landsrönningens Kennel är ingen lång glamorös historia utan handlar om ett växande hundintresse och framförallt en nyfikenhet på genetik.

Jag föddes 1967 i Stockholm och kom genast i kontakt med hundar, då min då avlidne far hade två boxrar, tyvärr så blev de inte så långvariga i mitt liv men ersattes snart av en Schäfer vid namn Focus som min farmors syster Stina Ternvall hade. Stina gick på äldre dar över till rasen Cocker Spaniel och hade en tik, Skatan, från Kennel Atacama, Kitty Fagerhof. Därav vårt intresse för denna ras. Även Matilda, 16 år har en viss förkärlek till dessa stora hundar i litet format!!! Så det blir nog en Spaniel också så småningom, men husse i familjen har inte riktigt förstått det ännu..............................

Då vi flyttade till Värmland så försvann hundarna ur mitt liv för ett tag, det var inte förens vi fick nya grannar och Golden Retrievern Setty fick en plats i våra hjärtan.

 Setty var en sån där golden som man bara faller för, lugn men full av lek och idéer, alltid med på noterna och otroligt snäll.

1983 föll det sig inte bättre än att Setty hittade sig en pojkvän, visserligen av rasen New Foundland, men tänk Setty hon brydde sig inte om det, valpar blev det i alla fall, sju små svarta bollar, sex hanar och en tik.

Tiken fick vi till vår familj och vi kallade henne Sandra.

Hon flyttade med mig till Ola när vi flyttade ihop och vi hade henne till 1996 då hon fick gå till de sällare jaktmarkerna p.ga. sjukdom.

Sandra var väldigt lik en Golden både utseendemässigt (visserligen svart till färgen) och till sättet, därför föll det sig naturligt att välja just Golden Retriever vid val av ny hund, för en ny hund skulle jag ha efter ett år utan hund.

Sommaren 1997 köpte vi så Lilla Klara, Mandora´s Rock Me,

från Mandora´s kennel i Töcksfors, Tyvärr så har Klara PRA linjer i sin stamtavla så henne kan jag inte använda i avel. Klara är nu pensionär och lever gott hos Ann och Per i Karlstad.

1998 fick vi frågan om vi ville ha en tik på foder från samma kennel, vi sa ja och vips fanns det två hundar i familjen, Madicken, Mandora´s Under Di Mango Tree, hade gjort entré.

 Madicken visade sig vid röntgen ha Måttliga pålagringar fram, så inte heller hon har kunnat användas i avel.  Madicken lämnade oss 16 juni 2005 efter en kort tids sjukdom, tomrummet blev ofantligt.

Som nybliven renrashundsägare upptäckte jag en värld av klubbmedlemskap och utställningar som jag aldrig tidigare varit i kontakt med. Blev relativt snabbt medlem i både SKK, SSRK och Goldenklubben.                                

Debut utställningen en inofficiell utställning på Arvika Brukshundklubb med Klara som fyramånadersvalp gick jättebra, BIR, BIG och BIS reserv, gissa om matte var mäkta stolt!!! Visserligen så visade moster Jenny henne men efter detta blev det fler utställningar. Mina hundar är utställda fler gånger officiellt och är du intresserad av att läsa kritik från dessa finns de på resp. hunds sida

Under sommaren 1999 började funderingarna på att genomgå goldenklubbens uppfödarutbildning ta fart, mest för att jag var intresserad av att lära mig mer om rasen. Och detta var ju ett ypperligt tillfälle att söka kunskap på, så jag genomgick denna utbildning under hösten 1999, sökte sedan kennelnamn hos SKK och fick det klart före jul 1999. Namnet då? Jo gården som vi bor på mitt i Värmlandskogen heter Landsrönningen så valet var ganska lätt, vill du se hur vi bor så klicka här.

Vid påsk år 2000 flyttade Lydia, Mandora´s Uptown Girl, till oss,

  hon är en omplaceringstik, helsyster till Madicken, HD ua och AD ua och från friska linjer, Lydia bor nu hos Yvonne och Mikael Hult i Slottsbron.

Första kullen "Landsrönningar" föddes 7/6 2001, "Lydia", Mandora´s Uptown Girl parades med "James", NUCH Goldstep Browning European och fick nio fina valpar, fem hanar och fyra tikar.

En av valparna ur A-kullen har vi kvar här på Landsrönningen, Indra,

Landsrönningens Amorosa, hon har gett oss mycket glädje och erfarenhet, hon är röntgad med HD grad A och AD ua samt ögonlyst ua. Hon apporteringstränas samt lydnadsträna lite. Hon har CK från utställning ökl.

Även en B-kull  har fötts på Landsrönningen 18/6 2004, efter Indra och Poetry´s Mathias. 5 hanar och 6 tikar, hela kullen ser lovande ut, bla kan nämnas att L:s Basic Instinct "Blaisy" har CK på utställning, ett år gammal. Kvar på Landsrönningen har vi

L:s Betty Blue "Ebba", Ebba är Matildas hund och de har gått en grundkurs i lydnad och ev kommer de att prova på Freestyle. Ebba har en lindrig pålagring fram så hon kommer tyvärr inte att kunna användas i avel.

Vi har också fått en liten gudson, Bosse som är en Springer Spaniel hane från Springlets kennel, en jättehärlig kille som lovar gott inför framtiden. Ev. finns planer på en springer även till Landsrönningen, men vi får väl se...

Vi hade under februari/mars 2006 en C-kull här på Landsrönningen, efter Indra och Poetry´s Knight of Nights. En spännande kombination där vi blandat det klassiska med det lite mer moderna.

Ur den kullen har vi valt att behålla två tikar. Stine, L:s Christine som bor kvar här hos oss och kommer att vara Karolinas hund.

Samt Lizzie, L:s Céleste som bor hos fodervärden Nils Aronsson i Töcksfors, som för övrig har en hane från Mandoras, M:s Walk Like a Man "Verner", cirkeln känns lite sluten.  Det ska bli väldigt spännande att få följa dessa två damer framgent.

I slutet av september 2006 flyttade vi till Södra Näs i Värmskog, kennelnamnet följer givetvis med, man kan ju få Landsrönningar även om man inte bor på platsen :O)

 

Här är bild på nya stället och utsikten från huset, gissa vilka som kommer att bada?

Min vision finns att se på första sidan.

Sidorna skapade med Microsoft Frontpage.